Зелени покриви  

 

 

 

 


Плосък покрив - паро, топло и хидроизолация
 

 

 


Хидроизолации : ХИДРОИЗОЛАЦИИ ЗА СКАТНИ ПОКРИВИ : ВЪЛНООБРАЗНИ АСФАЛТОВИ ПЛОСКОСТИ :

Битумирани вълнообразни плоскости за навеси и покриви

   

 

Gamma
 

Панели GUTTA за покриви и стени

 


Битумните вълнообразни панели GUTTA представляват стабилен ,икономически рентабилен строителен материал и са подходящи за наклони на покрива от 7 – 85 градуса. Благодарение на големия си формат, малко тегло, висока еластичност, водонепропускливост и устойчивост срещу различни видове агресивни пари и основи, тези панели са отлично пригодени за изграждане на селскостопански и промишлени халета. В частния сектор също съществуват редица възможности за тяхното приложение, като например, за покриване на градински къщи и вили, като защита срещу вятъра и лошо време или облицовка на автомобилни стоянки.
Панелите GUTTA могат да се режат с ръчен трион, те се закрепват със самоуплътняващи се пирони GUTTA и лесно се поставят само от един човек. По този начин даже на непрофесионалистите дават широки възможности да ги използват за различни цели. При всички случаи обаче следва да се взима под внимание разпоредбите на строителните органи, правилата за предотвратяване на злополуки и техническите указания на занаятчийския съюз на майсторите по покриване на сгради, както и на инструкциите за покриване.

 

Техническа информация за панелите GUTTA

- Формат: дължина 2000 мм. Широчина 930 мм, 10 вълни, дебелина на панела приблизително 3 мм, тегло на панела 5,4 кг.
- Плочата е водонепропусклива и студоустойчива.
- Носещият материал представлява заготовка от картон (полуфабрикат), която се състои от 100 % рециклиращ се материал. Произвежда се по многослойна технология, аналогична на тази, която се използва за производството на шперплат.
- Екологично чисто получаване на изходните материали от органични нетоксични влакнести суровини без съдържание на азбест.
- Необработените панели се напояват изцяло с безвреден за здравето битум на Шел.
- За атрактивното оформяне на покрива по избор различни покрития от винил-акрилови смолисти бои.
- Гофрираните битумни панели се причисляват съгласно стандарта DIN 4102 към категорията строителни материали 2 (с нормална възпламеняемост) и се считат за меко покривно покритие.


Пример за ремонт на покриви чрез припокриване
Стари или повредени покриви от фиброцементни плочи, ламарина или битумизиран картон могат да бъдат „обновени“ бързо и без големи разходи: чрез припокриване с вълнообразни панели GUTTA. Благодарение на незначително собствено тегло покривните панели почти не оказват въздействие върху статиката на покривната конструкция. Върху стария покривен слой се монтира контрираща летвена обшивка, върху която се поставя напречна летвена обшивка, слагат се панелите GUTTA и се закрепват със самоуплътняващи се пирони GUTTA. Трябва да се добавят още ъгли на фронтона и капаци за билото и чистият плътен покрив ще устоява още години наред на всички атмосферни условия.


Предимства на този „ремонт“:

- Няма нужда от сваляне и отстраняване на стария покривен материал
- Новото покриване става бързо благодарение на големия формат на използвания материал
- Като резултат на „ефекта на двойното покриване“ се подобряват звуко- и топлоизолационните свойства и проветряването на покривната повърхност
- Спестяват се много време и разходи

 

 

 

 

Начин на полагане на панели GUTTA

Винаги трябва да се спазват местните строителни разпоредби, правилата за предотвратяване на злополуки и техническите указания на занаятчийския съюз на майсторите по покриване на сгради, както и на нашите подробни инструкции за поставяне на панелите.

 

Панелът GUTTA е лек строителен панел и ходенето по него може да става само по опорната греда в зоната на двойната обшивка.

Разстоянията спрямо долната конструкция зависят от наклона на покрива и не бива да превишават приблизително 600 мм

Панелите се полагат против посоката на главното въздушно течение от фронтон към фронтон и от стряхата към билото, като се смесват с широчина на панела. След това панелите се изравняват под прав ъгъл спрямо крайната повърхност на покрива и се фиксират.
Ако панелът е поставен правилно, той се закрепва с пирони върху всеки 2-ри връх на вълната.

В зоната около стряхата при надлъжно припокриване и при свързващи елементи като ъгъл на фронтона или билен капак пироните се забиват на всеки връх на вълната

Самоуплътняващите се пирони GUTTA се вкарват вертикално през вълната в долната обшивка. Внимание – пиронът се вкарва само дотогава, докато пластмасовата му главичка притисне плочата, но да не я деформира!

Напречното припокриване се състои обикновено само от 1 вълна. В местата на свързване с фронтона и при наклон на покрива по-малък от 10 градуса или в райони с извънредно големи атмосферни натоварвания се препоръчва двувълново припокриване.

В надлъжна посока плочите трябва да се припокриват най-малко 140 мм.
Надлъжното припокриване трябва да се извърши в зоната на долната обшивка. За да се гарантира стабилна повърхност пироните тук отново се забиват на всеки връх на вълната.

В зоната на билото плочите завършват приблизително 50 мм под горната билна линия и се покриват от билния капак върху достатъчно широка площ.

„Празнините“, които се образуват между долната част на вълните и опорните повърхности (както със зоната на капчуците, така и в билната зона), осигуряват максимално напречно проветряване на повърхността на покрива.

Ако тези „принудителни вентилации“ се запушат с пенопластови профили, тогава в покривната повърхност трябва да се поставят вентилационни елементи. При поставяне на тези елементи също трябва да бъде осигурено напречно и надлъжно припокриване.

Осветление на таванско пространство на голяма площ може да се постигне чрез вграждане на елементи от осветителни панели GUTTA.

 

Битумни строителни материали за покриви GUTTA
Битумираните гофрирани панели GUTTA са удобен за използване, устойчив и икономичен строителен материал.
- Заготовка от картон (полуфабрикат) от 100 % рециклиращ се материал
- Не съдържа токсични съставки, азбест и е напоен с безвреден за здравето битум
- Допълнителното подобряване на повърхността се извършва чрез цветно покритие (чрез нанасяне слой боя) при висока температура. Изделията се предлагат в 7 различни цвята.
- Прикрепването става чрез забиване на самоуплътняващи се пирони GUTTA
- Може да се режат с ръчен трион
- Формат: 93 х 200 см, 10 вълни, тегло приблизително 4,5 кг.

 

Програма от принадлежности:
Отдушници за покривни плоскости и санитарни отдушници, цветни ъгли на фронтона и билни капаци, самоуплътняващи се пирони и профили от пенопласт, които могат да бъдат поставени в зоната на билото, стрехите и улуците. Обширен асортимент от осветителни панели завършва тази програма.


Битумни покривни платна се изработват във всички необходими широчини, започвайки от обикновени 333 без основа и защитни платна за зидария до 500, до включително висококачествено заваръчно платно PYE-PV 250 S5 с посипка от шисти.
Битумизираната хартия като основа за монолитни безшевни покрития или заваръчно платно с алуминиева вложка също така са включени в програмата.

 

Created for Hydromat

      


 

 


 

 

 

 

Бентонитови изолации